-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření50 minut
-
Porce4
-
Celkový čas60 minut
Málokteré jídlo s fazolemi znají Češi lépe než právě chilli con carne. Hovězí maso, fazole, paprika a to vše v rajčatové omáčce skvěle ladí dohromady. Pikantní chilli con carne s mletým hovězím masem si vás podmaní.
Chilli con carne s mletým hovězím masem (známé i jen jako chilli) je naprostá klasika. Tento recept je dokonce tak oblíbený, že v americkém státě Texas je hlavním národním pokrmem známým pod názvem Texas chilli. V případě, že dodržíte jednoduchý postup, tak dostanete zdravé, vyvážené a chuťově skvělé jídlo. Jako přílohu jsem zvolil rýži.
Suroviny k přípravě chilli:
- 240 g celozrnná rýže
- 100 g červená cibule (může být i bílá)
- 200 g červená paprika (ideálně mix paprik)
- čerstvá chilli paprička (volitelné)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 konzerva červených fazolí (400 g)
- 1 lžička sladké pálivé papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 400 g mleté hovězí maso
- 300 ml hovězí vývar (můžete použít i drůbeží)
- 400 g rajčatového pyré (alternativně rajčat v konzervě)
- sůl & pepř
Postup přípravy chilli con carne
- Cibuli si nakrájejte najemno, očistěte papriku a nakrájejte ji na nudličky. Česnek buďto prolisujte nebo nasekejte najemno.
- Do hluboké pánve dejte rozehřát lžíci olivového oleje, přidejte cibuli, česnek, kajenský pepř, sladkou papriku, uzenou papriku a restujte 3 minuty.
- Nyní přidejte hovězí maso a za stálého míchání jej restujte. Snažte se maso od sebe oddělovat. Ke směsi přilijte hovězí vývar, rajčata a fazole. Dochuťte solí, pepřem a vařte dalších 20 minut na mírném plameni.
- Podávejte s rýží, chlebem nebo opečenou kukuřičnou plackou.
Pamatujte, že správné chilli con carne má být šťavnaté a husté. Najdete jen málo jídel do kterého perfektně sedí pálivá chuť chilli právě tak jako v chilli con carne.
Chutnalo vám chilli con carne? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews